Siemenleipä ruisjuurella

Sain vähän aikaa sitten sekä kaura- että spelttihelmiä eli puhdistettuja jyviä. Minun on pitkän aikaa tehnyt mieli paistaa todella siemenistä ruisleipää, vähän Realin tyyppistä. Viimein sain tartuttua toimeen. Tämä leipä on helppotekoinen ja herkullinen.

Tarvitset ensimmäisessä vaiheessa
1 dl kaurahelmiä
1 dl spelttihelmiä
140 g ruisjuurta
500 g vettä
100 g emmertäysjyväjauhoja (tai mitä tahansa muuta jauhoa)
100 g ruisjauhoa

Toisessa vaiheessa tarvitset
1 dl siemensekoitusta (esim. Lidlin siemensekoitusta, jossa on kurpitsansiemeniä, auringonkukansiemeniä ja seesaminsiemeniä)
1 dl auringonkukansiemeniä
200 g ruisjauhoja
12 g suolaa

Kupliva alkutaikina, jossa on jo mukana speltti- ja kaurahelmet. Kun viljanjyvät laittaa jo alkuvaiheessa taikinaan, niin ne ehtivät fermentoitua ja imeä itseensä nestettä.

Sekoita ensimmäisen vaiheen ainekset keskenään ja jätä huoneenlämpöön kunnes seos kuplii. Itsellä tähän meni aikaa 6 tuntia.
Samalla kun sekoitat taikinan niin laita kakkosvaiheen siemenet (yhteensä 2 dl) likoamaan kylmään veteen.

Kun ensivaiheen seos kuplii, niin valuta siemenet lävikössä ja lisää ne ruisjauhon ja suolan kanssa taikinaan. Taikina on kuin paksua puuroa. Kaada taikina voideltuun 2 litra vetoiseen leipävuokaan. Itse käytän voiteluun vuokasprayta, mutta myös voi käy hyvin. Ripottele leivän pinnalle vielä siemeniä koristeeksi.
Kohota jääkaapissa yön yli.

Leipä nousee uunissa n. 1,5-2 cm. Mielestäni parhaan paistotuloksen saa paksussa alumiinivuokassa. Jos paistat jossain muunlaisesa vuoassa niin ota leipä pois siitä viimeisten paistominuuttien ajaksi, jotta leipä ruskistuu ja kuorettuu kaikilta pinnoiltaan.

Lämmitä uuni +225 asteeseen ja laita leipä paistumaan. Leipä on kypsä kun sen sisälämpötila on +96 ° C. Kumoa leipä vuoasta ja kääri se folioon ja pyyhkeisiin. Voit laittaa sen käärittynä styroxlaukkuun jäähtymään tai jäähdyttää pöydällä hyvin peiteltynä. Leipä on parhaimmillaan paistoa seuraavina päivinä. Se on hyvää myös paahdettuna.

4 vastausta artikkeliin “Siemenleipä ruisjuurella”

 1. Hei! Minulla on ruisjuuri jääkaappisäilytyksessä,tavallisesti otan siitä 100g yön yli tekeytyvään raskiin. Haluan kokeilla tätä leipää, pitäsikö minun ruokkia ruisjuurta kuten vehnäjuurta edellisenä iltana yltä vasten,jotta saan leipomisaamuna kuohkeaa juurta tuon 140 g? Miten tavallisesti toimit ruisjuuren kanssa, ruokitko sen leivontaan kuten vehnäjuuren?

  Tästä leivästä vielä,mikä olisi suurpiirteinen paistoaika,minulla ei ole mittaria sisälämmön tarkkailuun..

  1. Hei, kiitos kysymyksestä. En ole ruokkinut ruisjuurta erikseen tätä leipää varten, vaan olen ottanut suoraan jääkaapista raskiin. Leivon aika harvoin ruisjuurella, joten ruokin sitä yleensä kerran viikossa jääkaappiin jotta se pysyy toimivana.
   Paistoaika omassa uunissani on n tunti.
   Viime aikoina olen tehnyt tätä pelkästään kaura- ja spelttihelmillä ja auringonkukansiemenillä. Ainakin tuosta Lidlin siemensekoituksesta tuli välillä sellainen epämiellyttävä sivumaku leipään.

   1. Kiitos vastauksesta! Kerkesin leipoa leivän,siitä tuli oikein hyvä! Käytin kurpitsan,seesamin,pellavan ja auringonkukansiemeniä. Suurimoina kauraa ja tattaria. Emmerin tilalla spelttiä. Paistoin ensin 50 min ja otin varalta pois alumiinivuoasta, leipä vaikutti yhä tosi pehmeältä sisältä, joten laitoin vielä.n.15min uuniin takaisin ilman vuokaa. Leivästä saa mukavasti leikattua ohuita siivuja ja on tosiaan parempi nyt paiston jälkeisinä päivinä! Mietin tosin josko ensi kerralla laittaisin hitusen enemmän jauhoja jos teen samoilla aineksilla. Kiitos ohjeesta!

    1. Jauhon laatu vaikuttaa aina tässä juurileivonnassa, etenkin ruisjauhoissa on minusta isoja vaihteluita etenkin jos käyttää pienten myllyjen jauhoja. Minulla oli käytössä aika rouheinen jauho, joka imi paljon nestettä. Hienommaksi jauhettua jauhoa saattaa tarvitakin enemmän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön tällä sivustolla more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sulje