Kurpitsaleipä

Hauska kurpitsaleipä vaikka kekrijuhliin valmistuu pienellä vaivannäöllä. Tässä leivässä on käytetty kurpitsasosetta, jonka keitin itse. Kurpitsat keitetään kypsäksi pienessä nestemäärässä ja soseutetaan tehosekoittimella. Erilaiset vihannesleivät tuntuvat olevan jonkinlainen trendi kauppojen leipähyllyillä, niin ehkäpä tämä vastaa siihenkin huutoon.

Kahta isohkoa leipää varten tarvitset:
300 g kurpitsasosetta
200 g porkkanamehua (voit myös käyttää pelkkää vettä)
250 g vettä
200 g aktiivista vehnäjuurta
1000 g vehnäjauhoja (tai osa ruisjauhoja)
18-20 g suolaa

Lisää nesteisiin ja kurpitsasoseeseen juuri ja sekoita. Lisää joukkoon jauhot ja jätä taikina tekeytymään 30-60 minuutiksi. Taittele taikina 2-3 kertaa. Jostain syystä ainakin oma taikinani tuli nopeasti valmiiksi, ja sille riitti kaksi taittelua. Porkkanamehu ja kurpitsasose sisältävät jonkin verran sokereita, joten se nopeuttaa myös taikinan kohoamista.
Lisää suola ensimmäisen taittelun yhteydessä.

Esivalmistele kohotuskori kuvan mallin mukaan elintarvikelaatuisella narulla. Itse käytin paistinarua, jota löytyy ihan tavallisista supermarketeista. Älä käytä muovinaruja, ne sulavat paistaessa leipään.

Laita leipä naruilla valmisteltuun koriin ja kieputa narunpäät tiukaksi ja tee solmu ihan lähelle leivän pohjaa. Laita vielä väliin pieni pala leivinpaperia niin solmu ei juutu paistaessa leipään kiinni. Kohota ja paista normaalisti.

Poista narut välittömästi kun otat leivän uunista tai muuten ne tarttuvat kiinni leipään eikä niitä saa enää pois. Tökkää esim. kanelitangon puolikas kurpitsan kannaksi.

Iloista syksyä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön tällä sivustolla more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sulje