Hapanjuurioppia kirjoista

Olen aina pitänyt lukemisesta, ja sänkyni vieressä notkuukin aina vino pino erilaisia kirjoja. Nykyisin enimmäkseen ruoka- ja leivontakirjoja. Yhden reseptin tai leivontavinkin ehtii aina lukea ennen nukahtamista. Viime aikoina kirjahankinnat ovat keskittyneet hapanjuuresta kertovaan kirjallisuuteen.

Vaikka netistä löytyy vaikka kuinka paljon luettavia artikkeleita ja blogeja, ja kaikenlaisia e-kirjojakin nykyisin, niin mikään ei voita oikeaa kirjaa. Se tunne, kun avaa uuden kirjan, sivelee sivuja, haistelee uuden kirjan tuoksua, on mahtava. Jo niistä saa tuntuman kirjan sisältöön, onko rouheaa ekopaperia kauniisti taitettuna vai sileää, kiiltävää paperia täynnä asiakirjoitusta.

Tänä keväänä on ilmestynyt ainakin kaksi uutta hapanjuurileivonnan kirjaa, jotka olen saanut käsiini. Toinen on suomalaisen Eliisa Kuuselan kirjoittama Leipävallankumous ja toinen on britti Vanessa Kimbellin Sourdough School.

Leipävallankumous on ensimmäinen suomeksi kirjoitettu opas vehnähapanjuurileivonnasta. Eliisa Kuusela on itseoppinut leipuri, joka kiinnostui hapanjuurileivonnasta Oslossa asuessaan. Oman innostuksensa johdosta hän päätyi opettamaan ensin ystävilleen vehnäjuurella leivontaa ja lopulta päätyi kirjoittamaan kirjan, jotta kaikilla olisi mahdollisuus hyvään leipään.

Leipävallankumous on suunnattu aloittelevalle leipurille. Se sisältää perusohjeet juuren synnyttämiseksi ja sen hoitamiseksi sekä helppoja ohjeita ensimmäisiksi juurileiviksi.

Annoin kirjan ystävälleni, jolle hapanjuurileivonta ei ollut tuttua, mutta joka on innokas keittiöihminen. Pyysin häntä tekemään kirjan ohjeilla itselleen juuren ja leipomaan sillä leivän.

Juuren teko onnistui hyvin kuudenteen päivään saakka, mutta sitten tuli vastaan haaste johon ystäväni ei löytänyt vastausta kirjasta.  Kuudennen päivän kohdalla sanotaan, että voi leipoa leivän, jos juuri on kupliva. Ystäväni juuri oli hänen mielestään kupliva, ja hän leipoi kirjan ensimmäisen reseptin mukaan Kaupunkilaisen hapanleivän. Leipä kuitenkin epäonnistui, koska juuri ei kuitenkaan ollut vielä tarpeeksi vahva leivän nostattamiseen.

Neuvoin ystävääni vasta sitten kun hän oli tehnyt tämän testin, ja sitten pienellä lisäohjauksella hän saikin aikaan mainion leivän.

Ystäväni kommentit ja kysymykset:
”Reseptit ovat selkeitä ja kuvat kauniita, taikinanteko oli selkeästi esitetty”
”Mitä kuudennen päivän jälkeen pitää tehdä, jos juuri ei nostakaan vielä leipää?”
”Monta sivua aikajanakaavioita oli hämmentävä, en ymmärtänyt mihin niillä pyrittiin.”

Itse paistoin muutamia leipiä Leipävallankumous-kirjan ohjeilla, ja leivät onnistuivat hyvin. Mielestäni kirja on hyvä perusteos aloittelevalle hapanjuurileipurille, joskin siinä on pieniä, ilmeisesti kiireen aiheuttamia puutteita. Onnistumisen mahdollisuudet ovat kuitenkin suuret, jos lähtee nollasta liikkeelle tämän kirjan kanssa.
Olen saanut kirjan veloituksetta arvioitavaksi.

Sourdough School on englanninkielinen ja se saattaa rajoittaa lukijakuntaa täällä Suomessa. Vanessa Kimbellillä on myös leivontakursseja järjestävä koulu, Sourdough School Englannissa lähellä Northamptonshireä.

Sourdough School -kirja on suunnattu hapanjuurileipureille, jotka ovat jo ehkä hiukan leiponeet hapanjuurella. Kirjassa neuvotaan hyvin lyhyesti juuren tekeminen ja ohjeissa keskitytään enemmän opettamaan erityyppisten leipien leipomista.

Kirja sisältää paljon hyvää teoriaa hapanjuuresta, sen eduista ja terveysvaikutuksista, erilaisista viljoista ja hapanjuuren historiasta. Suomalaisen leipurin kannalta huonoa on se, suomalaiset jauhot eivät käyttäydy leivonnassa aivan samalla tavoin kuin esim. Englannissa viljellyt jauhot. Ohjeita joutuu säätämään jonkun verran, ja aloittelijalle tämä saattaa olla turhauttavaa. Kirjassa on paljon perustietoa syvempää tietoa.

Kirja on hyvä ostos sinulle, jolla on kohtalainen englannin kielen taito ja haluat oppia hapanjuuresta enemmän kuin pelkät perusteet. Tämän kirjan olen hankkinut itse.

Postauksen alussa olevat linkit vievät Adlibris-kirjakaupan sivuille, ja sieltä voit halutessasi ostaa itsellesi nämä kirjat. Kun teet ostoksen linkin kautta, niin kirja on sinulle samanhintainen kuin muutenkin Adlibrikseltä hankittuna, mutta minä saan pienen provision ostosta. Kiitos jos haluat tällä tavoin tukea työtäni <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *