Vapaapäivän aamuna on ihan hemmotella itseään ja perhettä vastapaistetuilla sämpylöillä. Tämä superhelppo ohje vaatii aikaa, mutta ei oikeastaan mitään muuta. Jos haluat sämpylät sunnuntaiaamuksi, niin tee taikina lauantaiaamuna.

Taikinaan tarvitset
500 g hyvälaatuisia tuoreita vehnäjauhoja
100 g aktiivista vehnäjuurta
400 g kylmää vettä
8-10 g suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään kannellisessa astiassa. Jätä taikina huoneenlämpöön 10-14 tunniksi. Eli jos teit taikinan aamulla, niin siirrä se illalla jääkaappiin.

Seuraavana aamuna öljyä taikinan pinta kevyesti esim. oliiviöljyllä ennen kuin kumoat sen leivinpöydälle. Leikkaa raapalla taikinasta paloja, jotka taitat kaksinkerroin. Käsittele taikinaa varoen, jotta taikinan kuplat eivät karkaa. Kierittele palat siemenissä. Itse käytin auringonkukansiemeniä ja seesaminsiemen-chiansiemensekoitusta.
Paista kuumassa uunissa, 225 -250°C noin 20 minuuttia. Pääkuvasta näkyy, että omat sämpyläni olisivat saaneet paistua hiukan kauemmin, keskellä näkyy hiukan keskeneräinen, kostea kohta.
Anna jäähtyä ritilällä hetken ja tarjoile.
Ai, eikö taitella missään kohtaa?
Hei! Tätä taikinaa ei taitella eikä alusteta missään kohtaa. Taikina valmistuu omia aikojaan.