Pikkupullat hapanjuurella

Juurella voi  voi leipoa myös makeita leivonnaisia, edes muokkaamatta juurta millään tavoin. Itse kuitenkin teen pullataikinan mieluummin makealla hapanjuurella. Minun makea juureni ei välttämättä ole oikeaoppinen, mutta se on helppo ja nopea ja sopii pullataikinalle. Toisaalta olen huomannut, että hapanjuurileivonnassa ei ole juurikaan oikeita ja vääriä tapoja vaan on tapoja joilla onnistuu helpommin kuin jollain toisella tavalla.

Makeaan juureen tarvitset:
150 g vehnäjauhoja
40 g sokeria
60 g vettä
40 g vehnäjuurta
Sekoita aineksista illalla taikinapallo ja jätä se muovipussilla peitettynä yöksi huoneenlämpöön. Lämpimässä juuripallo kehittyy nopeammin, joten kesäaikana se saattaa olla nopeamminkin leivontavalmis. Seuraa aina juurta sekä taikinaa, kun leivot.

Aamulla sekoita yleiskoneen kulhossa
400 g lämmintä täysmaitoa
juuripallero
200 g sokeria
400 g vehnäjauhoja
Jätä huoneenlämpöön 2-3 tunniksi tai kunnes huomaat taikinassa pientä kuplintaa.

Lisää joukkoon
1 tl suolaa
kardemummaa maun mukaan reilusti tai vähemmän
250 g vehnäjauhoja
150 g pehmeää voita
Alusta taikinaa yleiskoneella (tai käsin jos haluat hauistreeniä) pienimmällä teholla 8-10 minuuttia tai kunnes taikina selvästi irtoaa kulhon reunoista. Aika on pitkä, mutta alusta tarpeeksi kauan. Anna kohota 3-5 tuntia niin, että taikina on ainakin puolitoistakertainen. Muovaile pulliksi. Annoksesta tulee n. 18 pullaa. Kohota muovilla peitettynä 3-5 tuntia tai yön yli viileässä.

Ohje on muokattu Pasi Törrösen pullaohjeesta.

Artikkelia ja ohjetta on päivitetty 19.7.2018

6 vastausta artikkeliin “Pikkupullat hapanjuurella”

 1. Hei. Kiitos reseptistäsi. Heti kokeilen juuripullaa, mutta olisiko mitenkään mahdollista saada mittasi ml-dl – linjalla? Olisi yksinkertaisempaa varsinkin nesteiden osalta. Ei ole puntariakaan, mutta DL-mitta löytyy!👌😄

  1. Kiitos kysymyksestäsi. En ole nyt vähään aikaan leiponut pullaa, mutta voin laittaa dl-mittoja kunhan seuraavan kerran teen. Yleensä punnitsen nämä juurileivoinnaisten määrät aina vaa’alla, koska se on tarkempi kuin desimitta. Jauhot voivat helposti painaa enemmän jos ne ovat kovin tuoreita, ja myös mittaaja vaikuttaa siihen kuinka paljon mittaan menee ainetta 🙂
   Muuntotaulukko löytyy kuitenkin esim. täälltä https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineiden-mitat-ja-painot/

   1. Kiitos Susanna. Löysin nyt netistä laskurin, jolla voin muuntaa grammat desilitroiksi eri aineissa. Hyvää kevättä! Maarit

 2. Itse en ikinä ole punninnut. Taikinasta näkee jos tarvitseeko lisää jauhoja …. joten minulla olisi lähes mahdotinta antaa reseptiä. Teen kuitenkin esitaikinan aina edellisenä iltana jossa on maito juuri ja jauhoja ja kardemummaa. Annan olla huoneen lämmössä ja kun on alkanut syntymään kuplia ja kohonnut niin siirrän jääkaappiin, jos teet näin saat kuohkeammat ja pumpulimaisen
  pullan. Kaikilla on oma tyyli jonka koen rikkaudeksi. Jos voisin lisäisin pullistani kuvia

 3. Kysymys pullataikinasta: Teettekö aina juuripullan ilman munaa? Tuleeko siitä samamakuinen kuin munien kanssa leivotusta?

  1. Hei Petra, anteeksi viivästynyt vastaus. Pullataikina ei välttämättä tarvitse kananmunia. Jätän usein munan pois eikä eroa huomaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön tällä sivustolla more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sulje