Kuivatun juuren herättäminen

Jokaisen kannattaa kuivattaa aika ajoin pieni määrä juurta. Olen kuullut tarinoita räjähtäneistä juuren säilytyspurkeista, epähuomiossa viemäriin kaadetusta ja päälle laitettuun uuniin unohtuneesta juuresta ja jääkaapin uumeniin unohtuneesta homeisesta juuresta. Nämä ovat syitä miksi jokaisella pitäisi olla pienessä purnukassa kuivattuja juurilastuja, jotka voi tarpeen vaatiessa herättää käyntiin. Kuivattu juuri on varmuuskopio!

Kuivattu juuri on myös helppo ottaa mukaan matkalle, tai postittaa ystävälle vaikka toiselle puolelle maapalloa. Itse olen saanut juurta Maltalta ja kaksi profiililtaan hyvin erilaista juurta USAsta. Aina on yhtä hauskaa herätellä juuri ja nähdä minkälainen ”tyyppi” sieltä herää.

Yksinkertaisesti juuren herättäminen tapahtuu niin, että laitat kuivatut juurilastut purkkiin, ja kaadat päälle sen verran vettä, että lastut peittyvät. Hölskyttele purkkia ja anna juurihippujen liueta veteen. Kun kuivatut palaset ovat liuenneet, niin voit ruokkia juuren normaalisti.

Eli: liota kuivatut juurihiput huoneenlämpöiseen veteen. Kun ne ovat liuenneet niin mittaa päälle 40 g hyvälaatuisia tuoreita vehnäjauhoja ja 40 g huoneenlämpöistä vettä. Anna seoksen heräillä huoneenlämmössä 12-24 tuntia löyhästi peitettynä, kunnes se kuplii.

Ruoki sen jälkeen huoneenlämmössä n. 12 tunnin välein. Ruokinta tapahtuu niin, että otat juuripurkista 30-40 g juurta toiseen purkkiin tai kaadat purkista pois niin paljon juurta, että alkuperäiseen purkkiin jää tuo määrä juurta. Laita jäljelle jääneen juuren sekaan 50 g tuoreita vehnäjauhoja ja 50 g huoneenlämpöistä vettä ja sekoita. Jätä huoneenlämpöön. Ruoki uudestaan samalla tavalla kun juuri on kaksinkertaistunut tai 12 tunnin kuluttua.

Ylimääräisen juuren (joka otetaan pois ennen ruokintaa) voit laittaa biojätteeseen tai käyttää esim. lettutaikinaan. Juuri on käyttövalmis n. 3-6 päivän kuluttua herättämisestä. Sen huomaa siitä, että juuri tuplaantuu n. 2-8 tunnin kuluttua ruokkimisesta.

Ruoki juuri leivontaa varten niin, että jos tarvitset leipätaikinaan esim. 150 g juurta niin ruoki:
40 g emojuurta
80 g tuoreita vehnäjauhoja ja
80 g huoneenlämpöistä vettä.
Jätä huoneenlämpöön kunnes määrä on kaksinkertaistunut. Kun juuri on näin noussut huippuunsa, niin se on valmis menemään taikinaan.
Ota 150 g taikinaan ja jätä 50 g purkkiin emojuureksi. Laita purkki jääkaappiin tai ruoki se uudelleen jos aiot leipoa uudestaan heti. Juuri tulee ruokkia kerran viikossa vaikkei leipoisikaan, ja silloin sitä voi säilyttää jääkaapissa. Juuri kestää kyllä ruokkimatta pidemmänkin ajan, mutta sen aktivoitumiseen menee pitkän levon jälkeen pidempi aika (=useampi ruokinta).

Onko sinulla kysyttävää juuren herättämisestä? Tämän postauksen kommenttikentässä voi kysyä neuvoja minulta.

 

9 vastausta artikkeliin “Kuivatun juuren herättäminen”

 1. hei, nyt tyhmä kysymys: Miksi alkuperäisestä juuresta pitää heittää osa pois, sen jälkeen kun siitä erottaa sen ruokittavan osan, eikö sitä alunperin heräteltyä juurta voi vaan jatkaa ruokkia.En millään haluaisi hukata arvokasta juurta ,jonka olen saanut lahjaksi?Eikö voi tehdä heti alunperin sen verran kuin tarvitsee ??Olisiko puinen juurenherätysastia parempi kuin lasinen.Eli voisiko juuren käsitellä ja herätellä pienessä puuastiassa ja kun alkaa varsinaista taikinaa muokata ja nostatella tehdä sen sitten vaikka muovisessa leivontakulhossa?

  1. Hei Annukka! Kun säilytät juurta jääkaapissa, niin sitä on hyvä olla sen verran ettei se heti kuivu sinne purkin reunoille. Ja kun sitä yleensä on siellä säilytyksessä vaikkapa 80 g niin tuon kokoisen emojuuren ruokkimiseen tarvitset vähintään 80 g jauhoja ja 80 g vettä, mieluummin enemmän. Jos sitten tästä ruokitusta juuresta käytät 80 g taikinaan niin sinulle jää purkkiin 160 g emojuurta säilytykseen.
   Kun seuraavan kerran ruokit juuren ja jos et heitä mitään pois niin sinun pitäisi ruokkia emojuuri vähintään 160 g jauhoja ja 160 g vettä. Eli juuren määrä kasvaisi kerta kerralta kunnes sinulla olisi sitä useita kiloja. Jos juurta ei ruoki tarpeeksi isolla määrällä tuoretta jauhoa ja vettä, niin se nääntyy ja on koko ajan nälissään, eikä sellaisella juurella pysty leipomaan mitään.
   En ole koskaan säilyttänyt vehnäjuurta puuastiassa. Itse suosin lasipurkkia, enkä osaa sanoa miten se puuastiassa säilyisi.

   1. Heippa! Mulla olis suunnitelmissa tehdä juurta joululahjaksi perheelle ja ajattelin sen varmaankin kuivata. Kun lahjan saaja myöhemmin sitten herättelee juuren ja leipoo siitä leipää, niin voiko jäljelle jääneen emojuuren kuivattaa aina uudestaan? Perheeni rakastaa itsetehtyä leipää mutta eivät ole ihan viikottaisia (tai kuukausittaisia) leipureita niin kuivattu juuri olisi varmasti paras vaihtoehto 🙂

 2. Hei,minullakin vielä tälläinen ”tyhmä” kysymys,kun en ole koskaan tälläistä kokeillut.Eli,jos olen vaikka saanut ohjeittesi mukaan aikaiseksi 150 g emojuurta ja tulee se leivontapäivä.Kuinka paljon lisään sitten ruisjauhoa ja vetta ? Eli kuinka suureen taikinaan tuo 150 g emojuurta riittää ?

  1. Anteeksi vastauksen viipyminen. 150 g juurta riittää noin 750 g jauhomäärälle. Ruisleivän ohjetta kannattaa etsiä vaikkapa Marttojen tai Maa- ja kotitalousnaisten nettisivuilta. Itse en ole kovin taitava ruisleivän leipoja.

  1. Hei, anteeksi myöhäinen vastaus. Ruoki juuri, anna sen tuplaantua huoneenlämmössä ja sitten levitä leivinpaperille ohuelti jollain lastalla. Jätä huoneenlämpöön. Juuri kuivuu 1-2 vuorokaudessa, jonka jälkeen murentele se tiiviiseen lasipurkkiin ja säilytä pimeässä jauhokaapissa.

 3. Hei, ostin puutiinun, jossa kuivunutta taikinajuurta. Nyt ihmettelen, voiko sitä vielä käyttää… On varmaan vuosikausia/kymmeniä vanhaa. Ei näy mitään hometta ja tuoksukin ok. Tiinun takia ostin, juuri tuli kylkiäisenä. Jospa vaan voisin käyttää, tulee niin mieleen mummin leipomat isot, maailman herkullisimmat ruisleivät. Onkohan mulla aarre tuolla tiinussa🤩😋

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön tällä sivustolla more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sulje