Tarpeelliset välineet

Hapanjuurileivontaan ei tarvitse juurikaan mitään erikoistyövälineitä. Työskentely on kuitenkin helpompaa jos käytössäsi on joitakin perusvälineitä. Usein nämä saattavat löytyäkin jo keittiöstäsi.

Vaaka
Digitaalivaaka on hyödyllinen ainesten punnitsemisessa. Joissakin resepteissä ainesosien määrät on saatettu ilmoittaa deseinäkin, mutta varmempaa on punnita vaa’alla. Vaaka on tarkempi kuin desilitramitta. Jokaisella on hiukan erilainen tapa mitata desimitalla ja jauhojen määrä saattaa tästä syystä vaihdella eri leipureilla paljonkin. Samoin jo puolen desin vesimäärän lisäys saattaa olla leipurin prosenteissa useita prosentteja ja isompia vesimääriä mitatessa tuollainen virhe saattaa olla aivan mahdollinen.
Digitaalivaaka maksaa edullisimmillaan n. 10 €.
Vaakaa käyttämällä säästät myös tiskiä. Voit käyttää vaa’an taaraustoimintoa punnitessasi aineksia. Laita vain kulho vaa’alle ja taaraa vaaka ainesten lisäämisen välissä. Helppoa ja tarkkaa!

Taikinaraappa
Hapanjuuritaikinaa on helpointa käsitellä metallisella raapalla. Raappa saa olla kohtuullisen leveä, jolloin sillä on helppo leikata taikinaa sopivan kokoisiin paloihin. Myös muoviset raapat sopivat tähän tarkoitukseen. Itse leikkasin taikinaa aluksi leveäteräisellä veitsellä, koska työtasoni pinta kesti sen. Käyttökelpoisen taikinaraapan saa noin 6€:lla, mikäli sinulla ei ole ennestään sellaista.

Muovilaatikot
Taikinaa on kätevin käsitellä ja taitella muovisessa, läpinäkyvässä laatikossa. Läpinäkyvästä laatikosta näet myös kuinka taikina on kehittynyt ja noussut. Laatikon tulee olla elintarvikekäyttöön soveltuva. Erittäin hyviä ovat isot irtokarkkilaatikot, joita voit kysyä irtonamuja myyvistä kaupoista.

Kohotuskorit ja-liinat
Kohotuskorit ovat näppäriä, ja niitä kannattaa hankkia jos leivot enemmän. Kohotuskoreja valmistetaan erikokoisia, jolloin voit valita juuri sinun leivillesi sopivat korit (ainakin 300 – 1000 g taikinoille löytyy omat korinsa). Kohotuskoriksi käy myös tiheäreikäinen siivilä tai tavallinen leipäkori. Sen voi vuorata puuvillaisella tai pellavaisella liinalla jonka jauhottaa, niin taikina ei tartu kiinni siivilään. Myös kohotuskorit pitää jauhottaa. Erilaiset pellavaliinat sopivat taiteltuna kohotusalustaksi mm. patongeille.

Viiltoterä
Viiltelyteräksi sopii parhaiten jonkinlaiseen varteen kiinnitetty vanhanaikainen partakoneenterä. Itse luulin, ettei näitä enää kaupoista edes löydy, mutta ihan pienestä päivittäistavarakaupastakin löytyi kuitenkin. Ehkä nämä kokevat uuden nousun kun leipomisharrastus yleistyy? Leivän viiltäminen onnistuu kyllä jotenkuten myös tosi kapeateräisellä terävällä veitsellä tai hätätilassa myös keittiösaksilla.

Paistokivi
Paistokivi ei ole välttämätön, mutta sillä saa sähköuunissakin todella rapean ja hyvin paistuneen pohjan leipäänsä. Paistokiven avulla leipä myös kohoaa paistaessa todella hyvin. Vuolukiviset paistokivet ovat erinomaisia lämmönvaraajia.

Kupu uuniin
Jos haluaa hiukan hifistellä, niin jonkinlainen uuninkestävä kupu on myös kiva hankinta. Se voi olla esimerkiksi alumiinia (ei muovi- tai puuosia!) ja sen pitää olla riittävän iso, jotta leipä mahtuu hyvin sen alle uunissa. Kupu kuumennetaan samalla kun paistokivi ja uuni, ja leipä laitetaan sen alle paistumaan ensimmäiseksi vartiksi. Kuvun alle muodostuu kosteutta, myös ilman sumutusta, mutta etenkin jos sumutat leivän vielä uuniin laittaessasi. Kosteus tehostaa leivän uuninousua eli uunin / kuvun alla olevan kosteuden ansiosta leivän kuori ei kovetu liian nopeasti ja leipä pääsee kasvamaan uuninousussa mahdollisimman suureksi. Itselläni on tässä tarkoituksessa käytössä suuri teräskulho. Lähes saman saavuttaa myös laittamalla uunin pohjalle kiehuvaa vettä pienessä uuninkestävässä astiassa.

Yksi ajatus artikkelista “Tarpeelliset välineet”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *