Stollen, hedelmäinen joulupulla

Kukapa ei rakastaisi marsipaania, rommissa liotettuja kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä juurella leivotun täyteläisen pullataikinan sisällä? No, kaikki eivät näitä rakasta, mutta omassa ystäväpiirissäni stollen on menestys.

Ohjeella tulee neljä stollenia.

Ihan ensimmäiseksi pilko 800 g kuivattuja hedelmiä kannelliseen kulhoon. Voit käyttää mitä tahansa mikä sinusta parhaalta maistuu, eli rusinoita, aprikooseja, karpaloita, kirsikoita, luumuja, omenoita tai päärynöitä. Lisää joukkoon vielä 100 g karamellisoituja appelsiinin- tai sitruunankuoripaloja ja 250 g rouhittuja manteleita. Kaada päälle 2,5 dl rommia, viskiä, brandya tai mantelilikööriä. Itse sekoitan usein puolet rommia ja puolet mantelilikööriä. Laita kansi päälle ja jätä vähintään 12 tunniksi maustumaan.

Mausta maukkaat hedelmänpalat vaikka manteliliköörillä

Laita samaan syssyyn tulemaan myös juuritaikina johon tulee
250 ml maitoa
150 g vehnähapanjuurta
200 g (luomu)vehnäjauhoja
1 tl sokeria
Anna juuritaikinan tekeytyä n. 12 tuntia huoneenlämmössä.

12 tunnin kuluttua lisää juuritaikinan joukkoon
900 g (luomu)vehnäjauhoja
150 ml maitoa
175 g sokeria
350 g huoneenlämpöistä, pehmeää voita
15 g suolaa
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl kanelia
1/4 tl piparkakkumaustetta
yhden appelsiinin kuoriraaste (kaupasta saa leivontaosastolta myös pienissä pusseissa tätä)
Vaivaa taikinaa yleiskoneen pienimmällä nopeudella kunnes ainekset ovat sekoittuneet (n. 3-4 minuuttia). Taikina on todella jähmeää ja se on ok. Jos alustat käsin niin sekoita niin kauan kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet toisiinsa kunnolla. Jätä taikina lepäämään (autolyysiin) 30-60 minuutiksi. Vaivaa taikinaa vielä yleiskoneen pienimmällä teholla n. 4-5 minuuttia. Käsin ainakin 10 minuuttia. Hauis kasvaa!

Anna taikinan levätä, ja taittele se noin tunnin kuluttua ja vielä toistamiseen puoli tuntia ensimmäisen taittelun jälkeen. Anna kohota 3-4  tuntia (taikina ei nouse kauhean paljon, koska se on tosi raskas).

Kumoa taikina leivinalustalle ja litistele se levyksi käsin tai kaulimella. Kumoa n. puolet hedelmistä & pähkinöistä levylle ja taita kaksinkerroin. Kauli tai litistä uudelleen levyksi ja lisää loput hedelmät ja pähkinät. Taita taas kahtia. Taikina on tosi paksua ja hedelmiä ja pähkinöitä paljon joten tämä on hiukan ikävä vaihe kun täyte tursuu ja tipahtelee ulos taikinasta mutta käsittele taikinaa varoen niin, että saisit täytteen sekoittumaan tasaisesti taikinaan.
Jaa taikina neljään osaan ja litistele kukin pala noin 20 x 20 cm kokoiseksi levyksi. Laita kunkin levyn keskelle 200 g marsipaania pötkönä ja rullaa taikina marsipaanin ympärille. Tarvitset siis kaikkiaan 800 g marsipaania. Pyri saamaan mahdollisimman paljon hedelmiä ja pähkinöitä taikinan alle jotteivat ne pala paistaessa.
Jätä kohoamaan n. viideksi tunniksi muovikelmun alle.

Kun stollenit ovat kohonneet tarpeeksi (ne eivät kohoa kovin paljon) laita ne uuniin keskitasolle 220 asteiseen uuniin. Pudota  lämpö 180 asteeseen heti kun laitat leivonnaiset uuniin. Paista n. tunti. Jos leivonnaisten pinta uhkaa tummua liikaa, niin peitä ne foliolla paistamisen puolivälissä.

Voitele stolleneiden pintaan reilusti voisulaa ja ripottele voin päälle hienoa sokeria ja sen päälle vielä tomusokeria heti kun otat ne uunista. Anna jäähtyä kunnolla ja voitele jäähtyneenä vielä uudelleen voisulalla ja sihtaa päälle runsaasti tomusokeria. Kääri stollenit voipaperiin ja folioon ja anna tekeytyä (jos pystyt) jopa 3-4 viikkoa viileähkössä paikassa (ei kuitenkaan jääkaapissa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön tällä sivustolla more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Sulje