Helppo leipä vehnäjuurella

Pelkällä vehnäjuurella kohotettua leipää kutsutaan nimellä levain. Sana on ranskaa ja tarkoittaa juurta. Vehnähapanjuurella leivottu leipä on maukasta ja se säilyy hyvänä useamman päivän. Valmis leipä kannattaa säilyttää leikkuupinta puista leikkuulautaa vasten ja leivinliinalla peitettynä. Usein leipä ei säily kovin pitkään, koska se tulee syödyksi jo tuoreeltaan.

Tämä on ohje, jolla leivoin ensimmäisen vehnäjuurella kohotetun leipäni ja ohje on jäänyt minulle käyttöön koska se on melko nopea ja leivästä tulee oikein hyvää. Ohjeella tulee kaksi leipää.

Ensimmäisenä aamuna tai iltana (riippuen siitä milloin haluat paistaa leivät)
sekoita yleiskoneen kulhoon
100 g vehnäjuurta
200 g (2 dl) haaleaa vettä
150 g (2,5 dl) luomuvehnäjauhoja
50 g (1 dl ) ruisjauhoja
Jätä lämpimään paikkaan n. 8-12 tunniksi. Juuritaikina on valmis kun se on paisunut ja kuplii.

12 tunnin kuluttua lisää juuritaikinaan
450 g (4,5 dl) vettä
750 g (12,5 dl) luomuvehnäjauhoja
Vaivaa taikinaa yleiskoneen hitaimmalla teholla viisi minuuttia ja sitten vielä 3-4 minuuttia keskiteholla.
Lisää 20 g (1 rkl) suolaa ja vaivaa taikinaa vielä 2-3 minuuttia.

Kaada taikina öljyttyyn muovilaatikkoon (iso karkkilaatikko sopii hyvin). Taittele taikinaa yhden kerran kun se on kohonnut noin tunnin. Taittele vielä kaksi kertaa puolen tunnin välein. Jätä taikina kohoamaan n. 4-6 tunnin ajaksi. Jos olet tässä vaiheessa illalla, niin voit laittaa taikinan nyt myös jääkaappiin odottamaan aamua.

Lämmitä uuni 275 asteeseen. Kumoa taikina varovasti jauhotetulle leivinalustalle tai pöydälle ja leikkaa se kahtia. Varo litistelemästä taikinaa liiaksi. Jos et ole turhan nuuka leipien ulkonäöstä niin voit nostaa syntyneet palaset sellaisenaan leivinpaperin päälle pellille. Leivät voi myös riivata ja kohottaa niitä vielä hetken aikaa pellillä tai kohotuskoreissa.
Viiltele leipiä esim. partakoneen terällä 3-5 kohdasta ja työnnä uuniin.

Käännä uuninlämpö 250 asteeseen samalla kun laitat leivät uuniin. Laita uuninpohjalle vähän vettä uuninkestävään kippoon. Paista 15 minuuttia.
Tuuleta uunia kun 15 minuuttia on kulunut ja vähennä lämpö 200 asteeseen.
Jos haluat käyttää paistomittaria niin voit nyt työntää sen toiseen leivistä. Paista vielä noin 20 minuuttia (kunnes leipien sisälämpö on 94-95 astetta)

Jäähdytä leivät ritilän päällä.

Ohjeen alkuperä on Martin Johanssonin kirjasta Juurevaa leipää.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *