Aurinkoleipä

Tätä leipää on hauska leipoa, ja tuloksena on tosi kaunis keväinen leipä. Leipää varten tehdään kaksi taikinaa, joista toinen kaulitaan ohueksi ja sillä kuorrutetaan isompi taikina muotoiluvaiheessa.

Nesteenä voit käyttää mitä tahansa muutakin kuin ohjeessa mainittua porkkanamehua, ja tämän leivän voi leipoa myös kahdesta veteen tehdystä taikinasta ilman värjäystä. Siitä tulee silloinkin mukavan näköinen.

Tällä ohjeella tulee yksi iso leipä

isompi taikina:
350 g porkkanamehua (tai muuta nestettä)
500 g laadukkaita vehnäjauhoja
100 g aktiivista juurta
10 g hienoa merisuolaa

pienempi taikina
120 g vettä
2 tl matchateejauhetta
175 g laadukkaita vehnäjauhoja
30 g aktiivista juurta
3 g hienoa merisuolaa

noin puoli desiä siemeniä

Sekoita taikoinoiden nesteet (myös pienemmän taikinan matchatee), jauhot ja juuret sekaisin ja jätä autolyysiin n. 30-60 minuutiksi. Lisää suola ja taittele taikinat ensimmäisen kerran. Taittele kolme neljä kertaa seuraavien tuntien aikana. Taikinoiden tulee lähteä selvästi kohoamaan, eli niiden tilavuuden pitää kasvaa 30-50% alkutilanteesta. Tähän voi mennä aikaa 3-6 tuntia riippuen lämpötilasta.

Muotoile isompi leipä ensimmäisen kerran. Pienemmän taikinan voit vain kumota pöydälle odottamaan kaulimista.

Vas. ylhäällä pieni taikina on kaulittu, öljytty ja sen pinnalle on ripoteltu siemeniä. Alhaalla vasemmalla leipä on viilletty ja menossa uuniin.

Kauli pieni taikina sen kokoiseksi pyöryläksi että saat helposti käärittyä isomman leivän sen sisään. Öljyä neutraalilla öljyllä pyörylä kaulitun taikinan keskelle ja ripottele siihen haluamiasi siemeniä. Kuvan leivässä on käytetty seesaminsiemeniä. Laita iso leipä lätylle pintapuoli siemeniä vasten ja venytä ja nipistele vihreä taikina huolellisesti kiinni leivän pohjapuolelta.

Laita leipä kohotuskoriin pintapuoli alaspäin ja anna kohota vielä hetkinen huoneenlämmössä jonka jälkeen siirrä taikina jääkaappiin yöksi.

Kuumenna uuni +275 asteeseen.

Kumoa leipä normaalisti korista ja tee paistoviillot vain vihreän taikinan läpi. Koska taikina on öljytty ja siinä on paljon siemeniä, niin viiltäessä on helppo tuntea milloin viilto on tarpeeksi syvä.

Kun laitat leivän uuniin niin vähennä lämpö n. +240 asteeseen ja paista leipää kuvun alla ensimmäiset 15 minuuttia. Ota kupu pois ja paista vielä 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä. Nauti itse tai yllätä ystävä ihanalla leivälläsi!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *