Vihreä matchaleipä

Ilmassa on viimeinkin pieni kevään tuntu, vaikka yöpakkaset vielä koettelevatkin täällä Suomen kylmässä pisteessä, Konnunsuon kupeessa. Pääsiäinen on tänä vuonna maalis-huhtikuun vaihteessa ja pääsiäisenä tekee mieli leipoa jotain keväisen väristä ja makuista.

Matchatee on varjossa kasvatetun teepensaan hienoksi jauhettua lehteä. Se on pulverimaista ja sitä juodaan omanlaisestaan kulhosta ja teepulveri sekoitetaan veteen bambusta valmistetulla matchavispilällä.Olen nähnyt reseptejä, joissa matchateejauhetta on käytetty erilaisiin leivonnaisiin, myös leipiin. Pääsiäisen kunniaksi päätin kokeilla matcha-aprikoosileipää, koska halusin suolaisten juustojen kanssa syötäväksi hieman erilaisen leivän.

Matchateejauhe on hiukan pistävän tai kitkerän makuista,  joten lisäsin taikinaan hiukan siirappia. Tarkoituksena oli käyttää myös kuivattujen aprikoosien liotusliemi, mutta unohdin. Laitoin aprikoosit kokonaisina, mutta ne kannattaa pilkkoa pienemmiksi, koska kokonaisina ne tekivät taikinasta hiukan hankalan käsitellä.

Ohje:
Laita aprikoosit hyvissä ajoin likoamaan, ja kun ne ovat turvonneet niin kaada vesi pois, mutta ota se talteen ja käytä osana leivän nestettä.
Lämmitä vesi n. 24-28 asteiseksi, ja lisää siihen matchateejauhe. Sekoita joukkoon aktiivinen juuri, siirappi ja jauhot. Jätä taikina autolyysiin 30 – 45 minuutiksi. (Virallisesti autolyysillä tarkoitetaan sitä, että vesi ja jauhot tekeytyvät ennen juuren ja suolan lisäämistä. Minä käytän termiä hiukan virheellisesti aina taikinan ensimmäisestä levosta, koska se on mielestäni käytännöllisin ilmaus). Lisää suola ja aprikoosit painellen ja taitellen ne taikinaan. Taittele taikinaa kolme neljä kertaa seuraavien tuntien aikana. Taikina alkaa nousta aika nopeasti koska siinä on lisättyä sokeria ja aprikoositkin lisäävät makeutta taikinaan.

Matcha-aprikoosileipää ja sinihometuorejuustoa.

Muotoile taikina leiväksi ja laita kohotuskorissa yöksi jääkaappiin. Lämmitä uuni +250-275 -asteiseksi ja laita leipä uuniin kuvun alle. Pienennä lämpö n. 225-240 -asteeseen ja paista kuvun alla ensimmäiset viisitoista minuuttia. Ota kupu pois ja paista vielä n. 20 minuuttia.

Anna jäähtyä kunnolla, useiden tuntien ajan ennen leikkaamista. Nauti juustojen kanssa.

 

 

-Postaus sisältää mainoslinkin. Se tarkoittaa, että jos tilaat linkin kautta jotain, niin saan siitä pienen korvauksen. Sinulle ei kuitenkaan aiheudu siitä ylimääräisiä kuluja. Suosittelen ainoastaan sellaisia tuotteita ja palveluita, joita olen itse käyttänyt, ja joita haluan ja voin suositella vilpittömästi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *