Pehmeä perunaleipä vehnäjuurella

Perunaleipä on hyvää. Etelä-Karjalassa rieska on perinteinen leipä, ja rieskaan laitettiin aina perunamuussin loput. Peruna tekee leivästä tosi pehmeää.

Itse lasken perunamuussin nesteeksi kun lisään sitä taikinaan. Teen taikinan 72 – 75 % vesisuhteella ja muussi (tai puuron loppu) on mukana nesteenä. Perunasosetta tai puuroa voi mielestäni olla enintään 1/3 nesteen määrästä. Lopun tulee olla vettä.

Kahteen kohtalaisen suureen leipään tarvitset

720 – 750 g vettä, josta enintään 200-250 g on perunamuussia
1 kg vehnäjauhoja (osa voi olla täysjyväjauhoja, esim. 200 g)
200 g aktiivista vehnäjuurta
18 g suolaa

Jos sinulla ei ole valmista perunasosetta, niin voit käyttää myös
730 g vettä ja 60 g perunasosejauhetta.

Sekoita perunasose, vesi, juuri ja jauhot. Jätä taikinan noin tunniksi autolyysiin. Lisää suola ja alusta taikinaa niin että suola sekoittuu hyvin siihen. Taittele kolme – neljä kertaa seuraavien neljän tunnin aikana, ja anna taikinan paisua vähintään puolitoistakertaiseksi.

Muotoile kaksi haluamasi muotoista leipää kohotuskoreihin, peitä muovipusseilla ja anna kohota vielä huoneenlämmössä noin tunnin verran. Laita jäkaappiin ja paista seuraavana aamuna. Lämmitä uuni 275-asteiseksi, viiltele leipä haluamallasi tavalla ja laita se uuniin kuvun alle kun se on kuuma. Pudota lämpötila samalla 225 asteeseen. Paista kuvun alla 15 minuuttia. Ota kupu pois ja paista vielä n. 20-25 minuuttia kunnes leipä on kypsä. Anna jäähtyä vähintään tunnin ajan ennen leikkaamista.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *