Kuivatun juuren herättäminen

Jokaisen kannattaa kuivattaa aika ajoin pieni määrä juurta. Olen kuullut tarinoita räjähtäneistä juuren säilytyspurkeista, epähuomiossa viemäriin kaadetusta ja päälle laitettuun uuniin unohtuneesta juuresta ja jääkaapin uumeniin unohtuneesta homeisesta juuresta. Nämä ovat syitä miksi jokaisella pitäisi olla pienessä purnukassa kuivattuja juurilastuja, jotka voi tarpeen vaatiessa herättää käyntiin. Kuivattu juuri on varmuuskopio!

Kuivattu juuri on myös helppo ottaa mukaan matkalle, tai postittaa ystävälle vaikka toiselle puolelle maapalloa. Itse olen saanut juurta Maltalta ja kaksi profiililtaan hyvin erilaista juurta USAsta. Aina on yhtä hauskaa herätellä juuri ja nähdä minkälainen ”tyyppi” sieltä herää.

Yksinkertaisesti juuren herättäminen tapahtuu niin, että laitat kuivatut juurilastut purkkiin, ja kaadat päälle sen verran vettä, että lastut peittyvät. Hölskyttele purkkia ja anna juurihippujen liueta veteen. Kun kuivatut palaset ovat liuenneet, niin voit ruokkia juuren normaalisti.

Eli: liota kuivatut juurihiput huoneenlämpöiseen veteen. Kun ne ovat liuenneet niin mittaa päälle 40 g hyvälaatuisia tuoreita vehnäjauhoja ja 40 g huoneenlämpöistä vettä. Anna seoksen heräillä huoneenlämmössä 12-24 tuntia löyhästi peitettynä, kunnes se kuplii.

Ruoki sen jälkeen huoneenlämmössä n. 12 tunnin välein. Ruokinta tapahtuu niin, että otat juuripurkista 30-40 g juurta toiseen purkkiin tai kaadat purkista pois niin paljon juurta, että alkuperäiseen purkkiin jää tuo määrä juurta. Laita jäljelle jääneen juuren sekaan 50 g tuoreita vehnäjauhoja ja 50 g huoneenlämpöistä vettä ja sekoita. Jätä huoneenlämpöön. Ruoki uudestaan samalla tavalla kun juuri on kaksinkertaistunut tai 12 tunnin kuluttua.

Ylimääräisen juuren (joka otetaan pois ennen ruokintaa) voit laittaa biojätteeseen tai käyttää esim. lettutaikinaan. Juuri on käyttövalmis n. 3-6 päivän kuluttua herättämisestä. Sen huomaa siitä, että juuri tuplaantuu n. 2-8 tunnin kuluttua ruokkimisesta.

Ruoki juuri leivontaa varten niin, että jos tarvitset leipätaikinaan esim. 150 g juurta niin ruoki:
40 g emojuurta
80 g tuoreita vehnäjauhoja ja
80 g huoneenlämpöistä vettä.
Jätä huoneenlämpöön kunnes määrä on kaksinkertaistunut. Kun juuri on näin noussut huippuunsa, niin se on valmis menemään taikinaan.
Ota 150 g taikinaan ja jätä 50 g purkkiin emojuureksi. Laita purkki jääkaappiin tai ruoki se uudelleen jos aiot leipoa uudestaan heti. Juuri tulee ruokkia kerran viikossa vaikkei leipoisikaan, ja silloin sitä voi säilyttää jääkaapissa. Juuri kestää kyllä ruokkimatta pidemmänkin ajan, mutta sen aktivoitumiseen menee pitkän levon jälkeen pidempi aika (=useampi ruokinta).

Onko sinulla kysyttävää juuren herättämisestä? Tämän postauksen kommenttikentässä voi kysyä neuvoja minulta.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *