Kaksi isoa auringonkukkaleipää

Auringonkukan siemenet sopivat hyvin leipään. Tämä leipä on yksi perusleivistäni ja on aina yhtä herkullista.

Ruoki juuri n. 2-8 tuntia ennen leipomista sen mukaan mitä oma juuresi tarvitsee. Esim. 50 g juurta jonka ruokit 100 g:lla jauhoja ja 100 g:lla vettä. Anna juuren tuplaantua ennen kuin teet taikinan.

Auringonkukan siemenet on lisätty taikinaan, ja taikina on levännyt sen jälkeen puoli tuntia.

700-750 g vettä
100 – 150 g täysjyvävehnäjauhoja / emmerjauhoja / spelttijauhoja
850 -900 g vehnäjauhoja
Jauhojen kokonaismäärä 1000 g
250 g aktiivista juurta

Sekoita vesi, jauhot ja hapanjuuri ja jätä 1,5 – 2 tunniksi autolyysiin.
Mittaa astiaan 2 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä ja kaada niiden päälle kiehuvaa vettä niin että siemenet peittyvät.
Autolyysin jälkeen lisää taikinaan suola ja taittele 4-5 kertaa seuraavien 3-4 tunnin aikana. Siivilöi siemenistä vesi pois ja lisää ne taikinaan kolmannen taittelun aikana.

Valmis leipä. Väri on kaunis kullanruskea ja pinta rapea.

Esimuotoile leivät, anna levätä pöydällä n. 20 minuuttia ja tee sitten loppumuotoilu. Laita leivät yön ajaksi jääkaappiin ja paista aamulla. Kohota vielä lämpimässä tarpeen mukaan.
Kuumenna uuni 250 – 275 ° C ja laita leipä yksi kerrallaan paistumaan. Paista ensimmäiset 15 minuuttia kuvun alla ja sitten loppuaika ilman kupua. Vähennä lämpö 225° C kun laitat leivän uuniin.
Jäähdytä ritilällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *