1:2:3 leipä autolyysin avulla

1:2:3 -leivän resepti on helppo muistaa. Tähän leipään tulee yksi osa juurta, kaksi osaa vettä (tai muuta nestettä) ja kolme osaa jauhoja. Esimerkiksi näin:

150 g aktiivista juurta
300 g vettä
450 g hyvälaatuisia vehnäjauhoja
7-9 g suolaa

Sitten seuraa veden ja jauhojen ihme. Autolyysi.
1. Sekoita jauhot nesteeseen ja jätä astiaan peitettynä tunniksi.
2. Tunnin kuluttua vaivaa joukkoon juuri ja suola.
Siirrä taikina puhtaaseen, öljyttyyn ja kannelliseen muovirasiaan (isot karkkilaatikot sopivat tähän hyvin). Taittele ensimmäisen kerran noin tunnin kuluttua ja sen jälkeen puolen tunnin välein yhteensä vähintään kolme kertaa.
Kohota yhteensä 4-5 tuntia huoneenlämmössä ja  taittele puolen tunnin välein koko ensimmäinen kohotus jos haluat. Kolme kertaa on kuitenkin minimi. Taikinan pitäisi kohota ainakin kolmanneksella, tai kaksinkertaiseksi tänä aikana. Kohotusaika riippuu huoneenlämmöstä, lämpimässä taikina kohoaa nopeammin kuin viileässä.

Muovaile leiväksi ja laita kohoamaan kohotuskoriin tai liinalla vuorattuun lävikköön. Käytä koreissa ja liinalla riisijauhoja, ne eivät lähmäänny kosteudesta kuten vehnäjauhot. Jauhota runsaalla kädellä, ettei leipä tartu koriin tai liinaan kiinni. Kohota jääkaapissa 12-18 tuntia. Kuvan leipää on kohotettu ensin vain kolme tuntia ja taiteltu kolmesti sinä aikana. Kello oli jo paljon ja halusin nukkumaan, joten muovailin sen vain nopeasti koriin muovin alle kohoamaan.
Jääkaapissa kuvan leipä kohosi 18 tuntia.

Lämmitä uuni 250 asteeseen ja kumoa leipä suoraan jääkaapista leivinpaperille, viiltele ja laita uuniin. Laita uunin pohjalle pienessä astiassa kiehuvaa vettä, jotta uuniin syntyy vesihöyryä.  Pudota uuninlämpö 200 asteeseen ja paista kunnes sisälämpö on 94-96 astetta, vajaa puoli tuntia riittänee.
Anna jäähtyä ritilän päällä vähintään tunti.

 

Yksi ajatus artikkelista “1:2:3 leipä autolyysin avulla”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *