Hedelmä-pähkinävuokaleipä

Suolaisen ja makean yhdistelmä toimii aina, tämä hedelmiä ja pähkinöitä täynnä oleva ruisjuurella valmistettu leipä sopii loistavasti vaikkapa brien tai jonkun muun maukkaan juuston kaveriksi. Leipä on tosi helppo valmistaa, aineet vain sekoitellaan ja kaadetaan leipävuokaan paistumaan.

Yhteen leipään tarvitset aluksi
120 g ruisjuurta
300 g haaleaa vettä ja
180 g (3 dl) luomuruisjauhoja

12 tunnin kuluttua lisää juuritaikinaan
200  g (3,5 dl) spelttijauhoja
50 g (1/2 dl) vettä
10 g suolaa
25 g raakasokeria tms. maukasta sokeria
120 g mieleisiäsi pähkinöitä (esim. hasselpähkinöitä, saksanpähkinöitä)
250 g rusinoita ja kuivattuja karpaloita mieleisessäsi suhteessa
Sekoita muutama minuutti ihan kauhalla vaan. Taikina on ihan löysää. Jätä se kohoamaan n. viideksi tunniksi.

Kaada kohonnut taikina öljyttyyn leipävuokaan ja anna kohota vielä vuokassa noin tunnin ajan. Paista leipää aluksi 250 asteessa noin 15-20 minuuttia ja sitten n. 175 asteessa tunnin ajan. Laita leivän päälle folio jos se uhkaa tummua liikaa. Jos sinulla on lämpömittari, niin suosittelen sen käyttöä, jotta leipä on varmasti kypsä kun otat sen uunista. Kypsän leivän sisälämpötila on n. 96 astetta. Kumoa vuokasta ja jäähdytä mielellään ritilän päällä. Leipä on valmista syötäväksi seuraavana päivänä, kun se on saanut vetäytyä. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja nauti!

Alkuperäinen ohje on Martin Johanssonin kirjasta Juurevaa leipää. Ohjetta on muokattu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *